Az Ellenzéki Kerekasztal negyedszázados évfordulójának tiszteletére emlékülést szervezett a Veritas Történetkutató Intézet, amely egyben a Független Jogász Fórum jubileumáról történő megemlékezés is volt.

Az Aula Magna, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának díszterme zsúfolásig megtelt. Jelen voltak Antall József miniszterelnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegyei, Boross Péter volt miniszterelnök, valamint az EKA és a Független Jogász Fórum számos résztvevője.

20140507 KNM 6747

A rendezvény mottója Antall József néhai miniszterelnöknek a koalíciós képviselőcsoportok ülésén elhangzott beszédéből vett idézet volt: „Egyszer még lehet szólni ezekről a dolgokról, hogy minél kevesebb hazugság maradjon az emberek agyában.” S valóban, ahhoz, hogy a rendszerváltozásról feltáruljon a teljes igazság, a történészek kutatásain, aktuálpolitikai szempontoktól mentes, személyes elfogultságokat mellőző tudományos munkáján kívül, beszélni kell a történtekről azoknak is, akik részesei voltak az eseményeknek. De mindez ma már nem elég. A mai fiatalok főleg az internetről tájékozódnak. Szűkség van ezért azokra is, akik az újabb nemzedékek számára befogadhatóvá és elérhetővé teszik mindazt, amit az események résztvevői átéltek. Sándor György „humoralista”, a rendszerváltozás egyik szellemi előkészítője érkezik a 25. évfordulóra.

20140507 KNM 6424

Az ülés megkezdése előtt levetítették azt a korabeli, archív anyagokból készült filmösszeállítást, amely szűk negyedórában összefoglalja az Ellenzéki Kerekasztal történetét.Szakály Sándor egyetemi tanár, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója és Mezey Barna egyetemi tanár, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora köszöntő szavai után Kónya Imre, a Független Jogász Fórum első elnöke hangsúlyozottan személyes hangvételű, szubjektív előadást tartott.A Független Jogász Fórum első elnökének visszaemlékezése után Kukorelli István egyetemi tanár „Az Ellenzéki Kerekasztal szerepe a magyar közjogi struktúra kialakulásában”, Kengyel Miklós egyetemi tanár „A helyi ellenzéki kerekasztalok jelentősége a pécsi ellenzéki kerekasztal tükrében”, Gergely András egyetemi tanár pedig „Antall József szerepe az Ellenzéki Kerekasztal munkájában” címmel tartott előadást. Az emlékülés Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének zárszavával fejeződött be.
A szünetben Mezey Barna és Szakály Sándor leleplezte azt az emléktáblát, amelyet az Ellenzéki Kerekasztal üléseinek az első három hónapban helyt adó ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Büntetőjog tanszéke, valamint a Veritas Történetkutató Intézet állított a büntetőjogi tanszék könyvtárának bejárata mellett, ott, ahol a Független Jogász Fórum felhívására az Ellenzéki Kerekasztal 1989. március 22-én létrejött, és az első három hónapban ülésezett. A képen jobbról balra Busch Béla, a büntetőjogi tanszék vezetője, Mezey Barna rektor, Szakály Sándor főigazgató és Kövér László, az EKA hajdani résztvevője.

thumb 20140507 KNM 7303

Az emléktáblánál Kónya Imre mondott rövid beszédet.